Wat is een WordPress plugin en waar moet je op letten als je een plugin downloadt?⁠

Wat is een plugin?

Een WordPress plugin is een manier waarop je een functionaliteit kunt toevoegen aan je WordPress website zonder zelf code te hoeven schrijven. Een plugin is geschreven door een programmeur en heeft deze functionaliteit beschikbaar gesteld aan alle WordPress gebruikers. Doordat WordPress een open source is, kan iedereen een plug-in ontwikkelen en beschikbaar stellen. Let wel; hoewel iedereen het zou kunnen, betekent niet dat WordPress geen controle uitvoert over de beschikbare plug-ins.

Soms kun je een functionaliteit zelf vervangen door code, echter is dit niet altijd gemakkelijk. Als je geen verstand hebt van code zou ik je dit zeker niet aanraden. Een plugin voegt deze code vaak onzichtbaar voor je toe zonder dat je daar extra technische kennis voor nodig hebt. Toch is het verstandig om niet elke plugin die beschikbaar is bij WordPress zomaar toe te voegen aan je WordPress website..

Waar moet je op letten als je een plugin downloadt?

Je zoekt een functionaliteit voor je WordPress website, je zoekt en vindt er één, maar hoe weet je nu welke je het beste kunt gaan gebruiken? Je kunt plugins vinden voor beide alles, zoals het koppelen van je social media, e-mailmarketing en bijvoorbeeld formulieren.

Vier dingen waar je op kunt/moet letten als je een plugin wil gaan gebruiken:⁠⁠

1. Wanneer is de plug-in voor het laatst geüpdatet?

De vraag is of een plug-in die een half jaar of langer geleden voor het laatst geüpdatet is, nog wel veilig is. Het wordt dan gemakkelijker voor hacker deze te kraken en via de plugin jouw site binnen te komen. Een risico dat je niet wil lopen! Daarnaast is een recent geüpdatete plug-in hoogstwaarschijnlijk geschikt voor jouw WordPress-versie. ⁠

2. Is de plugin geschikt voor jouw WordPress-verise?

Jouw WordPress versie en een plugin die daarvoor getest is, ‘praten’ het best met elkaar.

3. Hoe vaak is de plugin gedownload?

Hoe meer de plug-in gedownload is, dan mag je ervan uitgaan dat deze betrouwbaar is en doet wat hij moet doen. ⁠

4. Aanvullend: wat zeggen de gebruikers over de plugin?

Door de reviews te lezen kom je ook al een heel eind in beoordelen of de plug-in doet wat er beloofd wordt. ⁠Een goede plugin heeft over het algemeen nooit een slechtere beoordeling dan gemiddeld 4.5 sterren.

Daarnaast is het altijd slim je te blijven afvragen of je de plug-in nog steeds nodig hebt. Soms rolt WordPress functies uit die de plug-in overbodig maken. En blijf in de gaten houden of de plug-in steeds geüpdatet wordt door de maker. ⁠

Gebruik je een plugin niet meer, zet deze dan niet alleen op inactief, maar verwijder deze ook als je deze niet meer gaat gebruiken. Inactieve plugins vormen ook een bedreiging voor de beveiliging voor jouw website.

⁠Heb je tips nodig over een plugin?

Laat een reactie achter